Wiele osób pragnie włączyć do swojego jadłospisu zdrowe warzywa i owoce, jednak szybko rezygnuje z tego pomysłu, bo nie wie z czym je podać. Jednym z „problematycznych”, a jednocześnie wartościowych produktów, są brokuły, które szczególnie ciężko podać dzieciom. Wystarczy dowiedzieć się, z czym jeść brokuły, żeby to zmienić.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuły to bogate źródło witaminy C oraz kwasu foliowego (witamina B9). Poza tym wskazuje się również na ich właściwości antynowotworowe i antybakteryjne (z uwagi na zawartość sulforafanu). Warta uwagi jest również zawarta w nich duża ilość błonnika, który zapewnia uczucie sytości, dlatego brokuły dobrze sprawdzą się w jadłospisie osób, które chcą schudnąć. Idealnie nadadzą się do diety również z uwagi na niską kaloryczność. Ponadto brokuły są również źródłem witaminy K oraz wapnia.
Jak jeść brokuły?
Brokuły najlepiej jeść 2-3 razy w tygodniu w porcjach 100-250 gramów, dzięki czemu dostarczymy organizmowi odpowiednie ilości zawartych w nich substancji. Nikogo nie zdziwi, że największą ilością wartości odżywczych mogą pochwalić się surowe brokuły. W przypadku gotowania czy to na parze, czy w wodzie należy postarać się, by ich nie rozgotować – po ugotowaniu wciąż powinny być lekko chrupiące. W przypadku smażenia należy robić to krótko (maksymalnie trzy minuty) i w niskiej temperaturze.
Z czym jeść brokuły?
Z uwagi na to, że brokuły można jeść surowe, smażone, gotowane na parze i w wodzie, sprawdzą się w wielu daniach. Nadadzą się zarówno jako dodatki, jak i do grania głównych skrzypiec.
Zupa krem z brokuł to danie dla osób, które faktycznie lubią jego smak. Jednocześnie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Do brokuł wystarczy dodać włoszczyznę, czosnek, trochę cebuli, pietruszki i imbiru. Do smaku przydadzą się również przyprawy – zioła prowansalskie, sól, kurkuma, pieprz.
Brokuł doskonale skomponuje się z makaronem, kremowym sosem, czosnkiem i szpinakiem. Jeżeli dla kogoś to zbyt mało, można dołożyć do tego kawałki kurczaka lub łososia. Błyskawiczne danie, które w kąt odrzuci wymówki o braku czasu.
Brokuł sprawdzi się również w różnych sałatkach. Jedną z nich jest sałatka z pomidorem, jajkiem i sosem tatarskim. Niezwykle prosta, ponieważ nie wymaga nawet krojenia składników na niewielkie kawałki, ani żadnych umiejętności. Wystarczy ugotować jajka, podgotować brokuły i obrać pomidora, a na całość nałożyć gęsty sos tatarski.
W sałatce brokuł można zestawić również z kalafiorem, czerwoną papryką, cebulą, kiszonymi ogórkami, koperkiem i majonezem. Dla smaku można dodać również niewielką ilość jabłka. Wszystko wystarczy drobno pokroić, wymieszać, dodać sól, pieprz i dodatek do obiadu gotowy.
Z brokuły można również przyrządzić kotlety, chociaż to wymaga już nieco większych umiejętności. Oprócz ugotowanego brokuł potrzebne będą również zmielone migdały, płatki owsiane, bułka tarta, woda i odrobina mąki. Z masy należy uformować kotlety i je usmażyć. Można je podawać z ulubionym sosem albo jako zamiennik zwykłego kotleta.