klinikawizjiestetycznej.pl

Zdrowy styl życia

Woki
Poradnik

Woki – prawdziwe multitalenty w kuchni

Woki to inna wersja głębokich patelni, które do Polski przywędrowały z Azji i które to od kilku lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem na rynku zarówno wśród prywatnych użytkowników, jak i szerokiego grona profesjonalnych szefów kuchni. Związane jest to m.in. ze wzrostem mody na zdrową kuchnię, która z każdym rokiem w naszym kraju zyskuje na coraz większej popularności. Przede wszystkim ten sprzęt kuchenny utożsamiany jest z daniami kuchni orientalnej, jednak należy pamiętać, że dają o wiele szersze możliwości pod względem ich zastosowania.

Woki to patelnie, które pozwalają na urozmaicenie dotychczas przyrządzanych dań w nieco innej, nowszej, a co ważniejsze zdrowszej wersji. Ze względu na ich wszechstronne zastosowanie, można je wykorzystywać na wiele sposobów, ponieważ doskonale sprawdzają się również podczas smażenia np. konfitury, faworków lub pączków. Stanowią idealne rozwiązania dla osób, które chcą zadbać o zdrowsze przyrządzanie potraw, ograniczając przy tym ilość spożywanego tłuszczu.

Woki – ogólna charakterystyka

Te wielozadaniowe naczynia posiadają charakterystyczną budowę, w której mamy do czynienia z wysokimi ściankami oraz niewielką powierzchnią, która przylega do źródła ciepła. W zależności od wybranego modelu i producenta, mogą być wykonane ze stali węglowej, stali nierdzewnej lub aluminium. Ich budowa pozwala nie tylko na przyrządzanie/smażenie potraw z kuchni orientalnej, ale także na obróbkę termiczną dość delikatnych rzeczy/składników takich jak np. warzywa lub ryby. Dodatkowo woki ze względu na swój kształt, dają możliwość ograniczenia do minimum ewentualnego przypalania się przyrządzanych potraw.

Najpopularniejszą, a zarazem najbardziej znaną metodą gotowania przy wykorzystaniu omawianego sprzętu kuchennego, jest smażenie m.in. mięsa, warzyw, gotowanego makaronu lub ryżu. Z powodzeniem patelnię można również wykorzystać w innych procesach obróbki termicznej w postaci gotowania lub duszenia.

W jaki wok i gdzie najlepiej będzie się w niego wyposażyć?

Tak naprawdę rodzaj woka powinien być odpowiednio dopasowany do indywidualnych potrzeb. Jednak przy jego wyborze należy wziąć również pod uwagę kwestie związane z rodzajem kuchenki oraz materiałem, z którego wykonano patelnię. Decydując się na produkt o wysokiej jakości, będziemy mogli mieć pewność bezawaryjnego korzystania z naczynia przez długie lata. Chcąc mieć pewność, że decydując się na skorzystanie z danej oferty, mamy dostęp do szerokiej gamy woków o trwałym i solidnym wykonaniu, warto jest wybierać takie miejsca jak sklep Recucina – https://recucina.pl/k/gotowanie/woki/