Coraz więcej osób dostrzega korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie sałatek. W kuchni bliskowschodniej odgrywają one szczególną rolę. Jedną z nich jest sałatka Tabbouleh, która jest flagowym daniem libańskim, zapożyczonym przez wiele bliskowschodnich restauracji.
Tabbouleh, czyli co kochają mieszkańcy Bliskiego Wschodu?
Zacznijmy od tego, że Tabbouleh to potrawa, którą szczyci się kuchnia turecka i libijska. Mianem tym określa się sałatkę, która jest prosta w przygotowaniu, składa się z drobno posiekanych warzyw i – co najważniejsze – jest bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze.
Zwróćmy uwagę na jej skład. Można w niej znaleźć:
-
mnóstwo warzyw,
-
natkę pietruszki,
-
kaszę bulgur,
-
sok z limonki,
-
oliwę z oliwek.
Tabbouleh jest prawdziwą „bombą odżywczą” i to w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Można ją spożywać jako danie główne (np. jako potrawę wegetariańską) lub jako dodatek do dań mięsnych.
Tabbouleh – jakie warzywa wchodzą w skład sałatki?
Nie wszyscy wiedzą, że najważniejszym składnikiem Tabbouleh jest… natka pietruszki. Tylko najlepsza restauracja turecka serwuje ją, tnąc uprzednio pietruszkę razem z łodyżkami, dzięki czemu całość zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do sałatki dodaje się też cebulę dymkę, nasiona granatu, czerwoną cebulę, a także liście mięty. Warto też dodać, że skład ten można w pewnym zakresie modyfikować.
Druga kwestia to kasza bulgur, o której wspominaliśmy wcześniej. Kuchnia turecka przyrządza ją na wiele różnych sposobów. W tym przypadku kaszę moczy się w wodzie przez mniej więcej 10 minut. W razie potrzeby można ją zastąpić kuskusem lub ryżową komosą.
Wreszcie w Tabbouleh nie może zabraknąć pomidorów. Są one nie tylko bogatym źródłem potasu (tak niezbędnym w gorącym, dalekowschodnim klimacie), ale też smacznym i aromatycznym dodatkiem. Należy pamiętać, aby dodawane do sałatki warzywa były jak najbardziej mięsiste. Nadmiar soku może sprawić, że całość będzie wyglądać nieapetycznie.
Tabbouleh? Życzymy smacznego!
Tylko najlepsza restauracja turecka może podać prawdziwe, właściwie przyrządzone Tabbouleh. Dlaczego? Ponieważ odpowiednie przygotowanie sałatki wymaga doświadczenia i wiedzy. To dlatego:
-
podaje się ją na około 30 minut po przyrządzeniu, aby smak poszczególnych składników wzajemnie się przeniknął,
-
podczas jej przygotowania ogranicza się do minimum ilość wody i soków,
-
dodaje się ją głównie do pieczonych i grillowanych mięs, ryb, a także do słynnego, bliskowschodniego falafel.
Reasumując, Tabbouleh to sałatka, której smaku koniecznie trzeba doświadczyć.