Szybkowar elektryczny, czyli warnik do wody to bardzo praktyczne, wydajne i przydatne urządzenie gastronomiczne, dzięki któremu mamy możliwość zagotowania wody z dala od dostępu do kuchenki lub czajnika. Charakteryzuje się znacznie większą pojemnością aniżeli tradycyjne czajniki. Te przenośnie urządzenia, które ustawimy w dowolnym miejscu, tj. wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do sieci elektrycznej, są szczelnie zamykane, występują w różnych pojemnościach i wyposażone zostały w rozwiązania, które sprawiają, że ich zawartość długo utrzymuje wysoką temperaturę.
Sprawdzony sposób na gotowanie, dystrybucję i utrzymywanie ciepła wody
Klasyczny szybkowar elektryczny to urządzenie gastronomiczne, będące połączeniem czajnika elektrycznego z termosem, które wyposażono w elektryczne grzałki, dające możliwość gotowania wody również poza pomieszczeniem kuchni. Nic więc dziwnego, że stanowią bardzo popularne rozwiązanie w przypadku firm cateringowych, serwujących swoje menu na konferencjach lub imprezach terenowych. Mobilność urządzenia, które stanowi podstawę zjawiska, jakim jest ekuchnia, sprawia, że warniki do wody doskonale sprawdzają się także w sprzedaży obwoźnej oraz w punktach gastronomicznych, w przypadku których ze względu na zbyt małą powierzchnię nie mamy możliwości zainstalowania kuchni.
Jak wspomniano wyżej, szybkowary elektryczne różnią się zarówno pisemnością, jak i dodatkowym wyposażeniem, co pozwala na wybór odpowiedniego modelu dostosowanego do konkretnych potrzeb lokalu lub firmy. Zazwyczaj te większe warniki do wody przeznaczone są jedynie do gotowania w możliwie jak najkrótszym czasie dużej ilości wody, co jest niezbędne podczas serwowania pojedynczego posiłku znacznej liczbie gości. Oczywiście należy pamiętać, że większość modeli posiada znacznie więcej funkcji niż tylko gotowanie wody. Ze względu na charakterystyczną budowę, składającą się z podwójnych ścianek szybkowar elektryczny, pełni rolę wielkiego termosu.
Warniki do wody – gdzie są użyteczne i jakie mają zalety?
Szybkowary elektryczne, czyli jedne z niezbędnych elementów wyposażenia, które powinna posiadać tzw. ekuchnia (kuchnia mobilna) to wydajne i niezawodne urządzenia, które doskonale sprawdzają się nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze hotelarskim i firmach cateringowych. Dzięki warnikom do wody mamy możliwość wyeliminowania konieczność zapewnienia obsługi kelnerskiej, co niekiedy pozwala na znaczne ograniczenie kosztów związanych z organizacją danego wydarzenia, imprezy lub eventu. Warniki do wody sprawiają, że goście/uczestnicy mogą sami przygotować wybrane napoje i to w dowolnej ilości oraz w dowolnym czasie.
Wśród najważniejszych zalet omawianych urządzeń gastronomicznych należy wymienić m.in.:
-
wysokiej jakości materiał, tj. wytrzymała stal szlachetna, z której warniki są wykonywane,
-
łatwość i szybkość w zakresie czyszczenia i utrzymania higieny, co jest niezwykle ważne w branży gastronomicznej,
-
odporność na korozję, obicia oraz zarysowania.