Wcale nie trzeba wychodzić z domu, aby wraz ze swoją drugą połówką zjeść romantyczną kolację. Posiłek przygotowany samodzielnie, nawet jeśli nie ma się do tego zbyt dużych predyspozycji, wyraża więcej niż 1000 słów. Jeśli gotowanie nie jest naszą mocną stroną, postawmy na proste, ale efektowne potrawy, które zachwycą partnera i pobudzą jego kubki smakowe. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Odpowiednia oprawa
W związku ważne jest, aby pielęgnować uczucia i podtrzymać tzw. iskrę. Drobne gesty, takie jak kupno kwiatów, czekoladek, czy małego upominku bez okazji pokażą, że nam zależy. Niezapomnianych wrażeń dostarczy wspólna kolacja.
Szykując kolację dla ukochanej osoby, nie można zapomnieć o romantycznym nastroju. Zapalone świece, kadzidełka, przyciszona, relaksacyjna muzyka w tle, świeże kwiaty w wazonie… Druga połówka będzie zachwycona, zastając taki widok po przyjściu do domu (szczególnie po ciężkim dniu).
Na początek przystawka
Menu romantycznej kolacji nie może być przypadkowe. Nie oznacza to jednak, że potrawy muszą równać się kulinarnym majstersztykom rodem z programów Gordona Ramseya. Dobrym pomysłem na przystawkę jest lekka sałatka na bazie szpinaku. Co będzie do niej potrzebne?
Składniki:
– świeży szpinak;
– suszone pomidory;
– ser feta;
– pestki dyni;
– nasiona słonecznika;
– oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidory suszone kroimy w paski. Możemy wykorzystać pomidory kupione na stoisku w supermarkecie lub ze słoika. Dodajemy fetę. Jeśli nie przepadamy za smakiem prawdziwego, greckiego sera, możemy zastąpić go polskim serem Favita. Pestki dyni i nasiona słonecznika prażymy na patelni. Dodajemy do szpinaku, pomidorów i sera. Całość polewamy oliwą z oliwek, mieszamy. Sałatki nie trzeba doprawiać, ponieważ ser jest już dostatecznie słony.
Seksowne danie główne
Jako danie główne możemy zaserwować makaron z krewetkami. Owoce morze uchodzą za afrodyzjaki. Również krewetki ze względu na wysoką zawartość fosforu, cynku, potasu i magnezu rozbudzają nawet najbardziej uśpione zmysły.
Potrzebne składniki:
– 15 krewetek;
– 1 mała cukinia;
– 200 g makaronu (wybieramy nasz ulubiony);
– 5 łyżek śmietany 30%;
– 5 łyżek białego wina;
– 2 ząbki czosnku;
– łyżka masła;
– cytryna;
– natka pietruszki (opcjonalnie);
– oliwa z oliwek.
Przygotowanie
Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie krewetki oczyszczamy, myjemy, suszymy. Cukinię kroimy w plastry. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy starty czosnek i cukinię. Powinna ładnie się zarumienić. Na drugiej patelni smażymy krewetki na maśle. Doprawiamy solą. Smażymy z każdej strony przez 30 sekund. Dodajemy do cukinii, mieszamy wszystko razem. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Całość zalewamy śmietaną i dopiero na końcu wrzucamy makaron. Gdy sos będzie gęsty, zestawiamy patelnię z ognia. Po nałożeniu dania na talerz polewamy je sokiem z cytryny. Opcjonalnie możemy posypać je posiekaną natką pietruszki.
W kuchni nie bójmy się prostoty! Gdy w naszej głowie pojawi się pomysł: romantyczna kolacja przepisy proste na pewno sprostają oczekiwaniom naszego partnera.