Przyrost tkanki tłuszczowej bardzo często wpędza w kompleksy. Pojawiające się tu i ówdzie fałdki są podstawowym punktem zapalnym do przejścia na dietę odchudzającą. Istnieją różne metody na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jedną z nich jest dieta zupowa. Jak wygląda przykładowy jadłospis tego rodzaju odżywiania się? Jakie wady i zalety wiążą się z dietą zupową?
Na czym polega dieta zupowa?
Dieta zupowa, zwana inaczej „zupingiem” (ang. souping) polega na ograniczeniu swojego codziennego jadłospisu wyłącznie do spożywania płynnych, ciepłych potraw. My Polacy przywykliśmy do jedzenia zup, a po nich drugiego dania. Dieta zupowa wyklucza to drugie. Menu bazujące wyłącznie na zupach powinno być praktykowane co najmniej przez kilka dni, aby usunąć z organizmu niepotrzebne toksyny. Może towarzyszyć nam również dłużej, nawet do 6 miesięcy. Ten rodzaj diety odchudzającej oparty jest na niskokaloryczności i bogatej zawartości witamin (jak wiadomo, warzywa i owoce w nie obfitują).
Jak sama nazwa wskazuje, konsystencja spożywanych dań jest płynna lub półpłynna. Wszystkie składniki należy wcześniej ugotować (najlepiej na parze).
Przykładowy jadłospis diety zupowej
Przed ostateczną decyzją przejścia na dietę zupową, ustalmy, jakie warzywa i owoce należą do naszych ulubionych. Nie ma sensu „katować” się potrawami, których głównym składnikiem są produkty, za którymi nie przepadamy. Oto przykładowy jadłospis zupingu:
Na śniadanie przyrządzamy zupę pomidorową z jedną łyżeczką ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Świeże, dojrzałe pomidory miksujemy wraz z komponentami zawierającymi duże ilości kwasów omega.
Na II śniadanie składa się krem z zielonych warzyw. Mogą to być: brokuły, szpinak, por. Wybór należy do nas. Warzywa gotujemy wcześniej na parze. Miksujemy wraz z bulionem warzywnym.
Podwieczorek możemy urządzić sobie na słodko i zblendować nasze ulubione owoce. Tu w szczególności zaleca się dodanie do potrawy dużej ilości jabłek i szczypty cynamonu. Oba składniki mają właściwości oczyszczające.
Co zatem zjeść na kolację? Może być to na przykład zupa z fasoli szparagowej z łyżeczką pestek słonecznika i oliwą z oliwek.
Wady i zalety diety zupowej
Niewątpliwie do najważniejszych zalet diety zupowej zalicza się niską zawartość kalorii oraz wysoką dawkę witamin. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do płynnego obiadu dodać kaszę gryczaną lub ryż, który jest źródłem węglowodanów złożonych i daje uczucie sytości.
Osoby, które wypróbowały tę dietę, podkreślają jej wysoką skuteczność i brak efektu jojo. Spożywanie tak lekkiego pokarmu, jakim jest zupa, to gwarancja lepszego samopoczucia oraz szybszej przemiany materii. Wywiera także pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jakie są więc słabe strony soupingu? Jeśli warzywa gotujemy w wodzie, pozbywamy się w ten sposób większej ilości witamin. Warto zaznaczyć, że brak konieczności przeżuwania pokarmu (które ma miejsce przy spożywaniu posiłków stałych) może skutkować problemami z jamą ustną.
Pamiętajmy, że każda metoda na odchudzanie stosowana „z głową” może przynieść pozytywne rezultaty. Aby takimi efektami zakończyła się dieta zupowa jadłospis musi być dobrze przez nas przemyślany.